Zorg
Nieuwenoord Zorg is ingedeeld in twee gescheiden groepen. Voor jeugdige, zie "De Bloeituin".
Voor mensen met een verstandelijke beperking, zie "De Hooiberg".
Binnen de 2 groepen is er zowel groeps- als individuele begeleiding mogelijk.
Wij werken vanuit een participerende begeleidingsstijl waarbij we hoog op het relatiegerichte contact focussen met de deelnemer en niet op de uitvoering van de taak. Wij benutten elke gelegenheid om warmte en hartelijkheid in de verhouding te stimuleren om zo een goede en veilige sfeer te bevorderen en de talenten van onze deelnemers zo veel mogelijk te ontwikkelen.
Wij vinden het belangrijk dat iedereen zichzelf kan en mag zijn, hier een fijne dag beleefd met elkaar en werkt aan persoonlijke doelen.
Wij zijn geen lopend agrarisch bedrijf die de zorgtak erbij doet. Bij ons staat niet het agrarische bedrijf maar de deelnemer centraal. Dat is een wezenlijk ander uitgangspunt dan bij andere zorgboerderijen.
Onze dieren zijn er ter ondersteuning van de groei van de deelnemers. Het is dan ook niet erg als er een dag is dat het ‘werk’ niet afkomt.
Visie
Nieuwenoord Zorg sluit aan bij de identiteit en de belevingswereld van de deelnemer. De deelnemer verdient ons respect. Elke deelnemer heeft zijn of haar eigen levensgeschiedenis en iedereen is uniek.
Wij staan ervoor om aandacht voor elkaar te hebben en op een eerlijke en respectvolle manier. Wij bieden een fijne plek aan deelnemers die structuur, regelmaat en een nuttige invulling van de dag nodig hebben.
Werkwijze
U bent altijd van harte welkom om een kijkje te nemen. Wij vragen u daarvoor een afspraak te maken, zodat één van onze begeleid(st)ers alle tijd voor u heeft. U proeft dan direct de sfeer op Nieuwenoord Zorg.
Intakegesprek
Na een oriënterend bezoek volgt een intakegesprek. Samen kijken we welke begeleiding er nodig is. U vertelt wat voor uw kind belangrijk is en geeft mogelijke leerdoelen aan. Wij maken een zorgcontract op waarna de begeleiding van start kan gaan.
Zorgplan
Binnen zes weken na de aanvang van de zorg maken wij een zorgplan voor de deelnemer. Hierin beschrijven wij concreet onze bevindingen, de leerdoelen en aandachtspunten van de deelnemer. Dit zorgplan kan na elke evaluatie worden aangepast.
Inspraak deelnemers
Eens in de maand vergaderen alle deelnemers met elkaar. Wij noemen dit het zogenaamde 'rond de tafel' gesprek. Hierin wordt elke keer een specifiek onderwerp besproken en geeft iedereen zijn of haar ideeën aan. Belangrijk is dat wij onze deelnemers horen en zij zich gehoord voelen. Dit past bij onze participerende begeleidingsstijl, waar de deelnemer voorop staat.
Jaarlijkse evaluatie
Middels een enquête en persoonlijke gesprekken evalueren wij hoe u onze zorg/begeleiding ervaart. Ook schrijven wij elk jaar een jaarverslag wat door de federatie landbouw en zorg wordt gekeurd.
Kwaliteitssysteem
Kwaliteit van zorg heeft Nieuwenoord hoog staan. We zijn dan ook aangesloten bij het keurmerk KLJZ "Kwaliteit laat je zien". Ook zijn we in het bezit van het Zoönosen keurmerk.